Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dartmoor póni

a mocsárvidék sportlóvá lett gyöngye

Dartmoor mocsaras vidékén emberemlékezet óta élnek pónik. Ezek kis termetük miatt jobban el tudnak bújni a szélsőséges időjárás elől, mint a lovak, melyek nem találnának védelmet az alacsony növényzetben. A dartmoor póniról szóló első írásos emlék a 11. századból származik: az 1012-ben elhunyt Awlfwold érsek említi őket a végrendeletében. Arról is származnak írásos emlékek, hogy I. Henrik uralkodásának idején (1100-1135) egy mocsári póni mén fedezte a királyi udvar kancáit. A dartmoort később arab telivér, welsh, fell és angol telivér hátas is érte az évszázadok során. A fajtát a 20. századig elsősorban nagy csomagok és terhek cipelésére használták. A dartmoor szállította az ónt a bányákból a városokba, és ő vitte kényszermunkára a helyi börtön rabjait is. A 19. század végén azonban más értékes tulajdonságait is felfedezték. Az egyedek kiválóan alkalmasak voltak pólópóninak, ezért a Pólópóni Egyesület 1898-tól ezt a fajtát is regisztrálta. A dartmoor 1924 óta rendelkezik saját tenyésztőegyesülettel. A mai állomány sikerét az 1913 és 1933 között kitenyésztett kancacsaládok tették lehetővé. Így alakult ki a ma igen kedvelt, sokoldalúan hasznosítható póni, mely díjugratásban, vadászlovaglásokon, hobbilóként és fogatban is kitűnően használható.

... csökkent a fajtatiszta állomány ...

Az 1780-as évektől az 1830-as évekig sok dartmoor pónit kereszteztek shetlandi egyedekkel. Ebben az időszakban emiatt nagymértékben csökkent a fajtatiszta állomány. A legismertebb dartmoor fedezőmén az arab apától származó The Leat volt, mely 1922-ben született.

Tulajdonságai

Vérmérséklet: melegvérű

Marmagasság bottal: 112-124 cm (póni)

Szín: pej, fekete, szürke, sárga

Felépítés: kis fej, hosszú, vastag nyak, dőlt lapockák, rövid hát, kerek, erős far, rövid lábak, erős pataszerkezet, dús, hosszú sörény

Jellemzők: barátságos, megbízható, nyugodt, jó mozgású minden jármódban

Hasznosítás: nyereg alatt, korábban málhásként is

Származási hely: Nagy-Britannia, Dartmoor (Devon)

Eredet: 11.-12. század

Élettere: óceáni éghajlat, lápvidék