Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fell

ellenálló és kedves gyerekló

A fell a régi, őshonos brit fajták egyike. A fajta Észak-Angliából, a Pennine-hegység nyugat részéből és Cumbria vidékéről származik, nevének jelentése "kopár hegyvidék". Ez magyarázatul szolgál arra vonatkozóan is, hogy miért vált a fell az egyik legellenállóbb lófajtává. A római uralom korában, Krisztus születésének idején körülbelül 1000 fríz mén került a térségbe. Ezek vegyütek a helyi kancákkal, melyek olyan fajták kialakulását eredményezték, mint a kihalt galloway és fen póni, valamint a ma is élő shire, és persze a fell. A fell le sem tagadhatná származását: külleme és karaktere igen hasonlít a fríz lóéra, ezenkívül akciós és jó minőségű ügetését is a holland fajtától örökölte. A fell a modern hackney póninak is a továbbörökítette ügetését. A két világháború között mindössze öt tisztavérű fell mén maradt meg. A fajta V. György király és a  híres természettudós, grafikus és mesekönyvíró Beatrix Potter segítségével menekült meg. A ma széles körben kedvelt, acélos fell a hegyi póni tipikus példája: masszív és strapabíró. A egyedek kemények, alkalmazkodóak és bátrak, ezért sokoldalúan hasznosíthatók: fogatban, túralóként, gyermekek lovagoltatásához, valamint kisebb díjugrató- és díjlovasversenyeken is. A fajta továbbá arról is híres, hogy ügetésben nagy távok leküzdésére is képes.

... a fellhez nagyon haonlít a dale fajta ...

A fellhez nagyon hasonlít a dale fajta, mely az angliai Pennine-hegység keleti felében alakult ki. A dale egyedek nagyobbak és robosztusabbak, mint a fell.

Tulajdonságai

Vérmérséklet: melegvérű

Marmagasság bottal: 135-150 cm (kisló)

Szín: fekete, pej

Felépítés: finom fej, hosszú nyak, dőlt vállak, masszív, tömör test, széles szügy és hát, izmos far, erős lábszerkezet, dús, hullámos sörény és farok

Jellemzők: intelligens és barátságos, sokoldalúan hasznosítható

Hasznosítás: nyereg alatt és fogatban

Származási hely: Nagy-Britannia, Nyugat-Pennine, Cumbria

Eredet: 1.-2. század

Élettere: lápvidék