Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Haflingi

értékes és életrevaló, akár a havasi gyopár

A haflingi a dél-tiroli hegyekből származó kisló, mely nevét a régen osztrák, ma viszont Olaszországhoz tartozó, Merano melletti Hafling településről kapta. A fajta kialalkulását 1874-re tehetjük, ekkor jött ugyanis világra egy 294 Folie nevű csődör, mely egy tiroli anyától és egy félig arab származású apától származott, és a fajta alapító ménje lett. Ma bizonyos források szerint a haflingiak nagy része, mások szerint az összes fajtatiszta egyed származása visszavezethető Folie-ra. A haflingi alapját nori és alpoki hidegvérű vérvonalak alkották, amelyeket arab vérrel nemesítettek. A haflingi alapvetően egy erős és biztos járású, magashegységi lófajta, melyet a kezdetekben teherszállításra, hámban és hátaslóként használtak nehezen járható ösvényeken. Erre utal a fajta jelképe is: az alpesi tájak szimbólumává vált virág, a havasi gyopár. A fajta központilag szabályozott tenyésztése a második világháborúig az osztrák piberi ménesben folyt, ma viszont már Ausztrián kívül Bajorországban, Svájcban és Észak-Olaszországban is igen elterjedt a haflingi tenyésztése. Világszinten körülbelül 250 egyedet regisztrálnak. Ma hegyi túralóként, westernversenyeken, fogatban és hobbilóként is igen kedvelt. Intelligenciája miatt komoly díjlovasfeladatokra is kiképezhető, melyet nem túl látványosan, de rendkívül precízen hajt végre. Díjlovaglást tanuló gyerekeknek ideális oktatóló.

... egészségesek és hosszú életűek ...

A haflingi későn érő, hisz körülbelül 4 évesen lehet munkára fogni, de akár 6 éves koráig is nőhet. Az egyedek általában egészségesek és hosszú életűek. Nagy-Britanniában az 1970-es évek óta, királyi kezdeményezésre tenyésztik a haflingit. Az angol királynő ugyanis két haflingit kapott ajándékba az osztrák kormánytól egy hivatalos látogatás alkalmából.

Tulajdonságai

Vérmérséklet: hidegvérű

Marmagasság bottal: 140-150 cm (kisló)

Szín: sárga, világos sörény és farok, jegyek csak a fejen találhatók

Felépítés: finom fej, kifejező szemek, kis fülek, széles szügy, széles hát, rövid far, erős lábszerkezet, dús sörény és farok

Jellemzők: sokoldalúan hasznosítható, könnyen kezelhető, intelligens, barátságos

Hasznosítás: málhás és hátaslóként, valamint fogatban

Származási hely: Ausztria és Olaszország, Tirol

Eredet: 19. század

Élettere: magashegyvidék