Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 Knabstrupi

az európai foltos ló

A knabstrupi egy hagyományos dán fajta, melyet inkább színéről, mintsem testfelépítéséről lehet felismerni. A knabstrupi ugyanis a híres foltos ló, amely minden színben, illetve színek keverékében megtalálható. Az egyes egyedek testalkata és marmagassága igen különböző, hiszen amióta a fajta egyedei foltosak, azóta elsősorban a szín határozta meg a tenyésztését, nem pedig a testalkat és a hasznosíthatóság. A knabstrupi őse a vikingek által használt, körülbelül 145 cm magas kisló, melynek tudatos tenyésztése az 1100-as években kezdődött. A fajta mai formájának kialakulását spanyol vér bevezetése segítette elő. A knabstrupi fajta alapító kancájának Flaebehoppent tartják (jelentése:Flaebe lova). A kanca spanyol származású volt, és 1812-ben egy Flaebe nevű hentestől került egy Lunn nevű bíróhoz. A kanca különleges, foltos színű volt, ezért mindenképp tenyésztésbe akarták venni. Emellett feltűnt kimagasló szívóssága és ereje is. Flaebehoppent egy frederiksborgi ménnel fedeztették be. A méncsikót a Mikkel névre keresztelték, és a tarka vérvonal alapítóménjeként vonult be a knabstrupi történetébe. A knabstrupit számos célra használták az elmúlt két évszázad során. Volt postaló, votatott tejeskocsit, szolgált a hadseregben, dolgozott a földeken, és természetesen használták hátaslóként is. Ma elsődlegesen hobbilóként, bemutatókon és a cirkuszban használják.

... eredetileg barokk küllemű lófajta ...

A knabstrupi, részben spanyol származása miatt eredetileg barokk küllemű lófajta volt. A mai egyedek már szinte egyátalán nem hasonlítanak az egykori ősökre. A fajta egyedeit már a kezdetektől előszeretettel vásárolták külföldiek is. Az USA-ban például jelentős knabstrupi lóállomány található.

Tulajdonságai

Vérmérséklet: melegvérű

Marmagasság bottal: kb. 155 cm, de nincs rá szabály, pónik és 175 cm körüli egyedek is előfordulnak

Szín: tarka, minden színben és árnyalatban

Felépítés: az egyedek igen különbözőek, általában nagy fej, átlagosan hosszú, esetenként ívelt nyak, egyenes hát, viszonylag rövid lábak

Jellemzők: szép, intelligens, tanulékony, sokoldalúan hasznosítható

Hasznosítás: hátaslóként és cirkuszban, de fogatban sem ritka

Származási hely: Dánia

Eredet: 19. század

Élettere: óceáni éghajlat