Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Percheron

a legerősebb

A mai napig nem tudni, hogy pontosan honnan származik Franciaország egyik leghíresebb hidegvérű fajtája. A percheron egyesek szerint a jégkorszak idején élt helyi lovak utódja, mások szerint a boulogne-i fajta közeli rokona. Megint mások azt állítják, hogy a 8. században hódító mór seregek arab telivérjeitől származnak, melyeket a győztes franciák zsákmányoltak a poitiers-i csata során. A legfrissebb biztos források arról tanúskodnak, hogy a Le Perche vidék javarészt hidegvérű és normann kancáit többször is keresztezték arab telivér ménekkel. A percheront már széles körben használták a keresztes hadjáratok idején: strapabírása és egészsége miatt fogatban és hátasként is jó szolgálatot tett. A mezőgazdaságban megművelt területek növekedésével a percheron a gazdaságokban is elterjedt. A fajta leghíresebb vonalalapító ménje, Jean Le Blanc 1823-ban született. Állítólag minden mai percheron származása visszavezethető rá. 1839-től az Amerikai Egyesült Államokban is széles körben elterjedt a percheron. Ereje és nagy munkakedve miatt főként farmokon vált értékessé. A fajta népszerűségét mutatja, hogy 1930-ban az USA-ban háromszor annyi percheront regisztráltak, mint amennyi az összes többi hidegvérű fajta állománya volt együttvéve. A percheront a második világháború után háttérbe szorította a gépesítés. Ma főként kisgazdaságokban használják, de hobbilóként is találkozhatunk vele.

... a világ máig ismert legerősebb lova ...

A világ máig ismert legerősebb lova a percheron fajtájú dr. Le Gear, mely 1830-ban az USA-ban született. Bottal mért marmagassága 213 cm, testtömege pedig 1372 kg volt. A percheront reprezentatív célokra is használják. A világ egyik leghíresebb sörgyárát pédául a mai napig egy-hat percheron mén által húzott-sörösfogat reklámozza.

Tulajdonságai

Vérmérséklet: hidegvérű

Marmagasság bottal: 160-175 cm

Szín: szürke, fekete

Felépítés: szép fej, hosszú fülek, nagy szemek, széles homlok, tömeges, erős, szabályos test, erős láb- és pataszerkezet, dús sörény és farok

Jellemzők: kiegyensúlyozott, nagy munkabírású, intelligens, lapos, élénk mozgással rendelkezik

Hasznosítás: nehézigásként, fogatban és ritkán hátaslóként

Származási hely: Franciaország, Normandia

Eredet: 18.-19. század

Élettere: óceáni és nedves kontinentális éghajlat