Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Quarter horse

a világ leggyorsabbja negyed mérföldes távon

A quarter horse minden bizonnyal az Amerikai Egyesült Államok legrégebbi lófajtája. Tenyésztése az ország nyugati részén vált világhírűvé, eredetileg azonban két keleti államból, Karolinából és Virginiából származik. A quarter horse ősei kicsi, tömör testfelépítésű lovak voltak, melyek a spanyol hódítókkal kerültek amerikai földre. Az egyedek között voltak andalúz, berber és valószínűleg arab fajtájúak is. Ezek keresztezésével létrejött egy fajta, mely kiválóan alkalmas volt a marhaállomány terelésére, és a farmokon el tudta végezni a könnyű mezőgazdasági munkákat is. A quarter horse szerepe azonban nem merült ki ennyiben. A brit gyarmatosítók magukkal hozták az anyaországból a lóverseny szeretetét, és a cowboyok, akiknek szellemiségéhez eredendően közel állt a versenyzés, lelkesen adóztak e szenvedélynek. A lóverseny, amit egymás között rendeztek, ráadásul jó alkalmat kínált a személyes konfliktusok békés elrendezésére is. A quarter horse tenyésztésére emiatt óriási hatással bírt az angol telivér fajta megjelenése. Az USA-brit gyarmat lévén-könnyen hozzájuthatott a legjobb telivérekhez: Janus például azelőtt került az Újvilágba, hogy az angol telivért Angliában törzskönyvezni kezdték volna. Az angol telivér forradalmat hozott a quarter horse tenyésztésében: az erős, robbanékony egyedek hihetetlenül gyorsak lettek rövid távon. A sokszor spontán, különösebb szervezés nélküli versenyeket bármilyen, nyílt területen megredezték, rendszerint negyed mérföldes távon (402 m). Innen ered a fajta neve is (a quarter jelentése negyed). Bizonyos szempontból a quarter horse is hatott az angol telivér tenyésztésére az USA-ban. A quarter horse körüli hagyományoknak volt köszönhető a rövid távú galoppversenyek nagy népszerűsége, ami a sprinter típusú telivér tenyésztésének elterjedését okozta. A fajta egyedeinek származását nehéz volt nyomon követni a fajta 1940-es, első méneskönyvének megjelenéséig, hiszen általában nem jegyezték le az ősöket, és ló tulajdoncsere esetén legtöbbször új nevet kapott. Mindezek ismeretében a quarter horse a törzskönyv megalapításáig inkább lótípus, mintsem fajta volt. Ma a quarter horse tenyésztését szabályozó egyesület legnagyobb a világon, több mint 1,5 millió regisztrált egyeddel. A tenyésztés fellegvára az USA délnyugati részén fekvő Texas, Oklahoma, Új-Mexikó, Kansas és Kelet-Colorado. Az egyedek remek hobbilovak, de eredményesek tudnak lenni lóversenyeken és lovasversenyeken is. Talán nincs is olyan melegvérűeknek való feladat, amit a quarter horse ne tudna teljesíteni. Ezek közül a western stílusú lovagláshoz használják a leggyakrabban.

... tud a szarvasmarhák fejével is gondokodni ...

A fajtát sokáig steel dustnak nevezték az 1940-es törzskönyvezés előtt. Steel Dust egy 1843-ban, Illinoisban született, majd Texasban híressé lett quarter horse fedezőmén volt, mely átütően örökítette a sprinterek elengedhetetlen jó tulajdonságait. A quarter horse a cowboyok szerint azért páratlan terelőló, mert tud a szarvasmarhák fejével gondolkodni. A cattle cutting (marhakiválasztás) versenyein, ahol egy tehéncsordából kell külön terelni egy előre kijelölt egyedet, a quarter horse verhetetlen.

 

Tulajdonságai

Vérmérséklet: melegvérű

Marmagasság bottal: 145-163 cm

Szín: minden alapszín

Felépítés: rövid, széles fej, hosszú nyak, széles szügy, egyenes hát, erős test, nagyon jól izmolt far, erős ugróízületek, rövid szár, hosszú paták

Jellemzők: gyors, robbanékony, intelligens, sokoldalú, könnyen kezelhető, nyugodt és barátságos

Hasznosítás: hátaslóként, ritkán könnyű mezőgazdasági munkákra

Származási hely: USA, Virginia és Karolina

Eredet: 18.-19. század

Élettere: hűvös területek