Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Shire

a legnagyobb

A shire ősei a legtöbb szakértő szerint őshonosak Angliában, ha viszont nem, akkor is nagyon régóta tenyésztik őket jelenlegi életterükön. A shire őse minden bizonnyal a nagy angol ló (Great English Horse), melyet számos forrás emleget, és amiről már az 1. századi római krónikák is elismeréssel írnak. A hidegvérű nagy angol ló tenyésztését a 12. századtól az angol király szabályozta: az 1154-ben trónra lépő II. Henriktől egészen az 1558-ben megkoronázott I. Erzsébetig nagy hangsúlyt fektettek erre a kérdésre. A robosztus és erős nagy angol ló stratégiai fontossággal bírt: egy lovag tömege páncélzattal együtt körülbelül 400 font, azaz 180 kg volt. Az 1199 és 1216 között uralkodó Földnélküli János 100 nagy testű mént vitt Angliába, melyeket Flandriából, a mai Hollandia területéről és az Elba vidékéről zsákmányolt. VIII. Henrik (uralk. 1509-1547) számos, lótenyésztést szabályozó törvényt adott ki: a fajta egyedeinek minimális méretét, valamint teljes körű, Angliából való kereskedelmi kivitel tilalmát is elrendelte. A fajtát az 1760-as évektől kezdve ismét keresztezték a fríz és flandriai lovakkal. Ekkor alakult ki a mai shire fajta. Az első időkben még különbözött az egyes angol régiókban tenyésztett shire megjelenése: Leicestershire és Derbyshire fekete színű lovakat tenyésztett, míg Staffordshire-ben főként a pej terjedt el. Ezenkívül kisebb alkati különbségek is voltak az egyes régiók egyedei között. A shire feladata az 1700-as évek második felétől főként a mezőgazdaság és az áruszállítás kiszolgálása lett. A különleges megjelenésű, nagy munkabírású és barátságos shire idővel nemzeti kinccsé vált, és az angol utcák mindennapjaihoz éppúgy hozzátartozott, mint a Big Ben London látképéhez. A fajta tenyésztőegyesülete, az Old English Cart Horse Society (Régi Angol Fogatlótenyésztők Egyesülete) 1878-ban alakult meg, és 1884 óta viseli a Shire Horse Society (Shire-tenyésztők Egyesülete) nevet. A később "angol fekete" néven is ismertté vált shire meglepő módon nem szorult háttérbe a mezőgazdaság gépesítése miatt. A világ egyik legnehezebb és legnagyobb lovát ma hobbilóként, lovas bemutatók résztvevőjeként és sörösfogatok előtt hasznosítják. Az egyedek Nagy-Britannián kívül Ausztráliában, az USA-ban és Oroszországban is igen kedveltek.

... a világszerte nyilvántartott lovak legnagyobbja ...

A shire-t többször nemesítették a fríz fajtával, ami látszik is megjelenésén. Bizonyos források szerint ez nemcsak Földnélküli János idejétől kezdve, hanem már az ókorban, Hadrianus római császár brit hadjáratakor megtörtént. A világszerte nyilvántartott lovak legnagyobbja az 1846-os születésű, Sampson nevű shire mén volt. Bottal mért marmagassága 220 cm, tömege pedig kb. 1,5 tonna volt.

 Tulajdonságai

Vérmérséklet: hidegvérű

Marmagasság bottal: 163-195 cm, egyes egyedek 200 cm felett

Szín: fekete, pej, sötétpej, ritkán szürke

Felépítés: hosszú, keskeny fej, hosszú nyak, széles vállak, robosztus testfelépítés, selymes szőr, dús csüdszőrzet

Jellemzők: az egyik legerősebb és valószínűleg a legtömegesebb lófajta a világon, ennek ellenére könnyen kezelhető, barátságos, tanulékony

Hasznosítás: nehézigás, újabban hátasként is

Származási hely: Nagy-Britannia

Eredet: 18.-19. század

 Élettere: óceáni éghajlat