Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Welsh

átütő örökítőképességű kisló és póni

A welsh egy, a Brit-szigeteken őshonos lófajta, mely Wales hegyvidékeiről származik. A vadon élő welsh ménesek már az ókori rómaiak brit hódításai előtti időkben is a szigetországban éltek. A fajta a kezdetektől hozzáedződött a sokszor szélsőséges időjárási viszonyokhoz és a gyér növényzethez. Innen származik ma is csodált egészséges teste, kitartása, ellenállósága és a túléléshez szükséges természetes intelligenciája, melyre bizony gyakran szüksége is volt. VII. Henrik a 15. század végén például elrendelte, hogy a 15 marok alatti (kb. 152 cm) lovakat el kell pusztítani az országban. A welsh elhagyatott vidékeken, rejtőzködve vészelte át ezt az időszakot. A fajtát az évszázadok folyamán arab, berber és angol telivér fajtával is nemesítették, de a tudatos, egyesület által szabályozott tenyésztés csak 1901-ben az első méneskönyv kiadásakor kezdődött. A fajta a 18. századtól kitűnő munkaló lett: bányákban, farmokon és postalóként is elterjedt. Jelenleg főként hátas- és fogatos lóként hasznosítják: szinte minden lovas szakágban versenyez, valamint hobbilóként is igen kedvelt. Gyönyörű külleme miatt a legelegánsabb és legszebb pónifajtának tartják a világon. A fajtának ma négy típusát tartják számon, melyeket A-tól D-ig négy kategóriába sorolnak: a welsh hegyi pónit (A), a welsh pónit (B), a kisló típusú welsh pónit (C) és a welsh cob kislovat (D). Ezek méretük alapján különülnek el egymástól, marmagasságuk A-tól D felé haladva növekszik.

... évszázadokig szolgált a brit hadseregben ...

A welsh póni, akárcsak a legtöbb hagyományos fajta, rendelkezik háborús múlttal is. A fajta évszázadokig szolgált a brit hadseregben és a 18. század végén jelen volt az amerikai függentlenségi háború brit katonai alakulataiban is. Az Észak-Amerikában hátrahagyott mének később nagy hatást gyakoroltak a mai morgan fajta kialakulására.

Tulajdonságai

Vérmérséklet: melegvérű

Marmagasság bottal: minimum 115 cm, általában 153-ig, de nincs felső határ

Szín: minden szín, kivéve tarka

Felépítés: nemes megjelenés, közepes méretű, finom fej, kis fülek, hosszú, enyhén ívelt nyak, arányos, esztétikus test, szabályos lábszerkezet

Jellemzők: sokoldalúan hasznosítható, könnyen kezelhető, barátságos, élénk

Hasznosítás: elsősorban hátaslóként, de előfordul fogatban is

Származási hely: Nagy-Britannia, Wales

Eredet: történelem előtt

Élettere: óceáni éghajlat, hegy- és dombvidék